Beeldbank Vereniging Oud Uitgeest
 → 
 →  [Database nr. 01252]
 

 
 

 

 
 
 

 

Uitgebreid zoeken

Database nr. : 01252
 
Titel : Doorkijkje aan de Langebuurt in noordelijke richting gezien voor r.k. kerkgebouw met rechts het "Baefjeshuis". De foto is genomen ter hoogte van de woning van de familie Twaalhoven (Langebuurt 36) en het aanplakbord stond voor een open stukje grond tussen de woningen Langebuurt 32 en Langebuurt 36. Achter het aanplakbord bevond zich een openbaar urinoir.
Plaats/dorp : Uitgeest
Locatie : Langebuurt
Datering : ca. 1905
Bijzonderheden : * Het "Baefjeshuis" op het adres Langebuurt 35 was van oorsprong "een deftig huis" dat pastoor Joannes Albertus van Meegen (1792-1871) in 1840 had laten bouwen met het doel om er later, als rustend priester, zijn laatste levensdagen door te brengen. In 1860 vertrok hij evenwel naar Krommenie waar hij overleed op 9 januari 1871. Bij testament had hij bepaald dat het huis toen in eigendom kwam van de parochie Uitgeest. Het huis werd in 1965 gesloopt.

* Nog net te zien is links vooraan "een openbaar urinoir, verscholen achter een plomp aanplakbord. Dit dorpsproduct stond op grond van de kerk; en daar het in structuur onoogelijk, in wezen vies en vuil was, waardoor het een ondragelijken stank verspreidde, werd, zonder vorm van een proces, als was er uit hygiënisch oogpunt periculum in mora, het gebruik van den grond teruggevorderd. Op een mooien morgen in het ochtenduur werd het dorpmonument door Gerrit Brakenhof gebeeldstormd. Van verre hoorde ik om die wandaad wat gerommel in het Raadhuis; tot een persoonlijk onderhoud of een wisseling van brieven met het gemeentebestuur kwam het niet. Het vuile ding was weg en is weggebleven", aldus sprak Pastoor Jacobus van der Loos in zijn boek "Een kwart eeuw pastoor van Uitgeest" (pagina 128). De sloop vond plaats in de zomer van 1932.

* Het huis linksachter het paard staat op de hoek met de Schoolstraat en was van Wub Cornelisse; nu van Cor Mooij.
* Verderop de trapgevel van het pand van Willem Heijne.
* Het pand midden linksachter met de witte daklijst is nu Café 't Portiertje.
 
Fotograaf/maker :
Collectienaam :
Rubriek :
Subrubriek :
Subsubrubriek :
Categorie :
Achterkant afbeelding :
 

     

Heeft u aanvullende informatie over bovenstaande foto?
Wij vernemen dat zeer graag van u via het  

Uitgebreid zoeken
 

Record aangepast: 28 mei 2020